7 vecí, ktoré ma naučila coloMBiana

Nedávno to boli štyri roky, odkedy som sa rozhodla naplno venovať výrobe šperkov. Zdá sa, že po takomto čase vidí človek výsledky svojej práce už celkom ostro a vie zosumarizovať všetko dobré aj zlé na ceste, ktorú si zvolil. coloMBiana ma počas tohto obdobia naučila mnohé, tu je však to najdôležitejšie z jej lekcií:

Moderná estetika v kolekcii GEO: Nežná geometria a svieži dotyk minimalizmu
 

1. Vziať veci do vlastných rúk znamená začať od úplného začiatku.

Vždy, keď sa rozhodnete niečo vybudovať, stojíte na novej štartovacej čiare. Predošlé skúsenosti vám síce môžu pomôcť, ale nezaručia, že všetko pôjde hladko. Aj po štyroch rokoch s coloMBianou ostávam občas zaskočená a hľadám riešenia na problémy, o ktorých som ani netušila, že môžu vôbec existovať. Napriek tomu netreba strácať odhodlanie – výsledok zvyčajne stojí za všetku vašu námahu.

2. Pozitívna energia je motorom celého snaženia.

S pozitívnou energiou je to ako s príjemným začarovaným kruhom. Na začiatku som ja a moje nadšenie, ktoré vkladám do každého jedného šperku. „Štafetu“ vzápätí prevezmú moje zákazníčky, ktoré sa tešia z nosenia mojich šperkov a posielajú mi pozitívne odozvy. Často sa stáva, že dobré slovo sa šíri medzi ľuďmi ďalej, vďaka čomu ku mne prichádzajú nové a nové zákazníčky, ktoré oslovil môj príbeh a šperky. Toto všetko mi napokon dodáva množstvo nového nadšenia, ktoré môžem opäť vkladať do ďalšej tvorby.

3. Možnosti na zlepšenie sú nevyčerpateľné.

Rovnako ako v bežnom živote, aj v podnikaní platí pravidlo, že vždy existuje niečo, čo sa dá zlepšiť. Preto vždy hľadám nové inšpirácie, experimentujem, kombinujem rozličné techniky, tvorím nové kolekcie, priebežne vylepšujem svoj showroom, pracujem na vzťahoch so zákazníkmi, hľadám nové zaujímavé spolupráce. Ak sa vám zdá, že už nie je čo zlepšovať, pravdepodobne ste prehliadli niečo dôležité.

4. Biznis nemusí byť len o peniazoch.

Dobrý biznis nie je len o peniazoch. Dobrý biznis je predovšetkým o férovom prístupe, správnych morálnych hodnotách, kreativite, radosti, osobnom nadšení a ak sa dá, aj pomoci druhým. Pridaná hodnota, ktorú do svojich služieb vložíte, bude puncom kvality, ktorú ocenia všetky zúčastnené strany.

5. Rešpekt nás vždy dovedie na správnu cestu.

Ohľaduplní by sme mali byť ako k ľuďom, tak aj k prírode. Rešpektovať prírodu znamená byť vďačný a brať si z nej vždy len toľko, koľko nám sama ponúka a nepýtať sebecky viac. Aby na to nezabudli ani ostatní, zo všetkých síl sa snažíme podporovať myšlienku ochrany slonov, stromov a amazonských dažďových pralesov. Príroda je tu pre nás, prirodzene by sme tu mali byť aj my pre ňu.

6. Nechať veci plynúť je niekedy to najlepšie rozhodnutie, aké môžete urobiť.

Čím viac niekedy tlačíte na to, aby veci fungovali podľa vašich predstáv, tým viac sa im vzďaľujú. Keď som opustila svet veľkého biznisu, kde všetko malo svoje jasne stanovené pravidlá, veľmi dlho mi trvalo, kým som sa naučila prestať všetko plánovať a riešiť veci do najmenších detailov. Život má ale rád prekvapenia, preto občas nie je na škodu jednoducho si počkať na to, čo nám pripravil. Nech to znie akokoľvek zábavne, niektoré veci sa naozaj z času na čas vyriešia samy.

7. Príbeh, ktorý sa začne ako váš vlastný, sa môže skončiť ako príbeh stoviek ľudí.

coloMBiana sa na samom začiatku zrodila len v mojej hlave, kdesi uprostred amazonskej džungle. Potom som jej dala reálne kontúry a dnes sa priamo dotýka toľkých ľudí, že sama ich už nedokážem spočítať. Môj príbeh sa stal malou súčasťou života mojich dodávateľov v Kolumbii, všetkých mojich spolupracovníkov, no hlavne vďačných zákazníčok, ktoré píšu príbehy mojich šperkov od chvíle, keď ich hotové pustím z rúk.

Ďakujem, coloMBiana začína piaty rok aj vďaka Vám.

Fair trade

Fair trade

100 % Nature

100 % Nature

Hand Made

Hand Made

Vážení zákazníci,

vitajte v jedinečnom svete ColoMBiana, v ktorom sa exotická príroda a kolumbijská kultúra spája s európskym zmyslom pre detail. Spojenie ľanového oblečenia a šperkov predstavuje dokonalú súhru pohodlia a elegancie. Nechajte inšpirovať našimi kolekciami!